VDP.Weingut Lämmlin-Schindler, Mauchen (Baden)

 

“Er zijn altijd dingen die beter kunnen”: VDP.Weingut Lämmlin-Schindler uit het magische Markgräflerland

 

Het is werkelijk verfrissend om een wijnboer te ontmoeten die bij zichzelf en zijn wijnen telkens weer verbeterpunten meent te zien. Gerd Schindler is zo iemand. Er zijn altijd dingen te optimaliseren, zo stelt Gerd, en dat is wat hij zo spannend aan de wijnbouw vindt: de onzekerheid in de natuur en wat zich in de wijngaarden allemaal gedurende miljoenen jaren heeft ontwikkeld. “Ik wil daar een beetje aan meedoen,” legt Gerd zijn filosofie uit. De geëngageerde en eigenzinnige wijnmaker is een echte ‘onthaaster’ in de manier waarop hij met zijn product omgaat, en iemand die al vroeg overtuigd was van het bijzondere belang van biodiversiteit binnen de biologische wijnbouw. 

Al bijna 35 jaar bewerken Gerd en zijn familie (waar de volgende generatie in de persoon van zoon Simon aan de deur klopt) consequent en op gecontroleerd biologische wijze – d.w.z. zonder gebruik te maken van herbiciden, insecticiden, sterk gesynthetiseerde fungiciden en kunstmest – ongeveer 20 hectare aan eigen wijngaarden plus zo’n zes hectare in langdurige pacht, waarmee Lämmlin-Schindler direct tot onze grootste wijnhuizen behoort. Biologische wijnbouw betekent voor de familie niet alleen respect voor bodem en natuur, maar ook voor het dierenleven. De vinificatie en verdere verwerking van de biologische wijnen gebeurt daarom volgens veganistische principes, zonder dierlijke stoffen zoals gelatine, kippenei-eiwit of caseïne (het belangrijkste melkeiwit) – dit alles voor een onbezorgd en verantwoord genieten op het hoogste niveau.

De familie Lämmlin verbouwt al sinds het midden van de 17e eeuw druiven in Mauchen, een prachtig idyllisch en zeer verborgen gelegen dorp in Markgräflerland, het meest zuidelijke deel van Baden. Dit Markgräflerland is een hartelijke en kwaliteitsbewuste wijnstreek, met een internationaal karakter dat mede te danken is aan zijn ligging bij het drielandenpunt van Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Het is de traditionele thuisbasis van de gutedel-druif, bij de Zwitsers bekend als fendant of chasselas, die de markgraaf van Baden in 1780 vanuit La douce Suisse had meegebracht om te gaan verbouwen op de vruchtbare grond van het Markgräflerland. Tot op de dag van vandaag voelt deze opgewekt zure, zachte witte wijn zich er thuis.

Laten het nu net de pittige, zure wijnen zijn waar Gerd Schindler het meest van houdt, wijnen die overtuigen door hun levendigheid en volheid. Zo bijvoorbeeld zijn Chasselas Réserve, een Ortswein nota bene, met een relatief kleine prijs, die op het allerhoogste niveau weet mee te spelen met de beste, maar meteen ook duurste Grand Cru-chasselas' uit Zwitserland. Ook de lichtere, meer filigrane Gutedel bewijst jaar na jaar tot de beste in de regio te behoren. Toch is slechts 25 procent van Gerds areaal met gutedel beplant. Bij Lämmlin-Schindler staan de ‘Bourgognedruiven’ als weissburgunder, grauburgunder en met name spätburgunder op de voorgrond. 

De mineraalrijke bodems van Mauchener Sonnenstück en Frauenberg hebben enerzijds een hoog aandeel lössleem, dat de druiven kracht geeft, en anderzijds jurakalksteen, dat de wijnen hun fruitige en elegante karakter geeft. Het milde klimaat tot slot, gekenmerkt door veel zon, gematigde neerslag en warme zuidwestenwinden, zorgt voor de pittige fruitzuurgraad. Er zijn niet veel wijnhuizen in het Markgräflerland die zulke prachtig rijpe, evenwichtige rode wijnen produceren als Lämmlin-Schindler. Ze kenmerken zich door rijp rood frambozenfruit, pittig-kruidige aroma's en fijn hout. In de mond zijn ze sappig, precies tanninerijk genoeg (dus toegankelijk) en sensueel met een fijne extractzoetheid en een zeer goed geïntegreerde, levendige zuurgraad, die aan de beste Ahr-wijnen doet denken. Mooi spul.

Sorteer op
© 2020 - 2024 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.