Klantenproefpanel: Grauburgunder Grote Genotsproef

Nadat we afgelopen najaar een succesvol proefballonnetje hadden opgelaten in het dubbeldijkse dorpje Rossum, in het écht bestaande Land van Maas en Waal (wij zaten aan de Waalse kant), viel de eer van de eerste officiële bijeenkomst van ons uitgelezen klantenproefpanel november jl. ten deel aan de stad Utrecht en haar inmiddels 100-jarige, gezellig-chique woonwijk Oog in Al.

Hoewel even verderop Sint en zijn Pieten de gracieuze grachten onveilig maakten, bleken gastheer Jan van der Torre en de overige leden van het proefpanel geen oog te hebben voor dergelijke fröbels: er werd geproefd dat het een lieve lust was, en niet minder gediscussieerd, met soms verrassende resultaten, waarover straks meer. Hier willen wij alle aanwezigen bedanken voor de prachtige middag, die leerzaam en gezellig tegelijk was, en absoluut doet verlangen naar meer!

GGG-proeverij

Met de Grote Grauburgunder Genotsproef hebben wij getracht twee vragen te beantwoorden. Ten eerste, of zo’n klantenpanel iets is waar onze klanten voor warmlopen en, ten tweede, of het Erasmus Wijnen – naast een gezellige middag – ook relevante informatie oplevert over klantvoorkeuren. Ons uiteindelijke doel is om ervaringen te creëren die klanten duurzaam verbinden met Erasmus Wijnen en onze producten.

Op de proeflijst: 10 biologische grauburgunders, verdeeld over vijf flights van twee, plus één bonuswijn zonder certificering. Oogmerk was om na te gaan, welke wijnen op een voorjaarsterras hoge ogen zou kunnen gooien, en welke juist culinair inzetbaar zijn. We hebben ons beperkt tot Duitse grauburgunders van de best mogelijke basiskwaliteit (Guts-wijnen), aangevuld met enkele Orts-wijnen, middenklassers die al een heel specifiek herkomstbeeld zouden moeten tonen.

Over de druif: grauburgunder versus ruländer

Grauburgunder is een veelzijdig druivenras met een oneindige variatie in smaken en stijlen, dat ook bekendere, zogenaamd typische aroma’s heeft die zich bij de diverse wijnen herhalen, zoals amandel en peer. Let wel op het verschil tussen de grauburgunder en de ruländer. Laatstgenoemde is – vreemd genoeg – de officiële naam waaronder pinot gris in Duitsland is toegelaten, vooral dankzij de inzet van Johann S. Ruland. Zo’n 300 jaar geleden ‘ontdekte’ de beste koopman uit Speyer een ‘onbekend druivenras’ dat zoet-lieflijke wijnen voortbracht en wist dit perfect te vermarkten. Sindsdien is ruländer het Duitse synoniem voor zoete pinot gris.

 

Hier betekent een verschil in naam direct ook een verschil in stijl. Van droge, frisse grauburgunders moesten onze oosterburen tot in de jaren 90 niet veel hebben, in de Pfalz van meneer Ruland nog wel het allerminst. Paradoxaal genoeg is juist dit de reden waarom de grauburgunder hier nog kind aan huis is. Te onthouden valt dat de huidige grote populariteit van deze druif geen creatio ex nihilo is, maar een comeback van een oude bekende onder een nieuwe naam en in een nieuwe stijl.
 

Resultaten

Droge grauburgunders scoren met hun fris-fruitige aroma’s, bevallen solo op het terras als ongecompliceerde doordrinkwijnen en bewijzen zich steevast als uiterst veelzijdige etensbegleiders. Maar dit zijn algemene waarheden. Tussen de wijnen zelf, zo ontdekten de deelnemers van ons proefpanel, zitten niet zelden zeer grote verschillen. 

Sommige zijn eenvoudig en wat zoetig soms, met een afdronk die niet al te lang aanhoudt. Andere zijn complexer, intenser, frisser, mineralig bovendien, met een lekker zuurtje en/of bittertje en een goede afdronk. En weer andere zijn in staat om aan het proefpanel de meest wilde commentaren te ontlokken, zózeer weten zij hun proevers te verrassen. We bespreken er hier kort drie.
 

Twee toppers, inclusief mooie etiketten

 

De biologische Grauburgunder trocken 2021 van Weingut Zelt uit Laumersheim in de Pfalz is de eerste wijn die een brede goedkeuring weet weg te dragen. Hij is heerlijk fris en levendig, met rijpe kweepeer, appel, duidelijke citrus, iets notigs en een lichte mineraliteit. Met zijn medium body, verfrissende zuren en mooie evenwichtigheid lijkt deze grauburgunder zo uit een prentenboek te zijn weggelopen. “Zijn prijs meer dan waard,” aldus het proefpanel. Gedeeld favoriet in de categorie ‘lente- & zomerwijn voor op het terras’.

De tweede wijn die alom gewaardeerd wordt, is de heerlijk zachte en verfijnde biodynamische Grauburgunder trocken 2021 van Weingut Kissinger uit Ülversheim in Rheinhessen. “Deze houdt stand, ook met een grote slok,” zegt een van de leden glimlachend. In de neus gele appel, peer en citrus; ook amandel en pinda worden door het panel herkend. De wijn is fijn kruidig, licht mineralig, met mooie zuren en iets meer Schmelz (zeg maar romigheid) dan de Zelt. Solo op het terras een gulle mensenvriend, als etensbegleider universeel inzetbaar, en met slechts 12% alcohol door velen beschouwd als de ideale grauburgunder: “Dit blijft toch mijn favoriet, hè...!”

 

Mede naar aanleiding van de uitermate positieve respons van ons klantenpanel hebben wij besloten om Weingut Kissinger van harte welkom te heten in onze almaar groeiende Erasmus Wijnen-familie. Zie ook de bespreking van het wijnhuis op onze site.

 

 

Een heerlijk(e) vreemde eend 

Manfred Rothe gebruikt voor zijn Grauer Burgunder 2021 de kwaliteitsaanduiding ‘Landwein’ als geuzennaam om iets heel bijzonders in het glas te kunnen krijgen, buiten de traditionele klassificatie om. “Goh, wat is dít nou, joh!?!” roept gastheer Jan verbaasd uit, om te vervolgen met “je blijf er wel van proeven.” Vast geel fruit, merengue, zoetje, zo’n schuimsnoepje, honing, drop, gekuild gras, een boerderij, ook een verrassend bittertje. Inderdaad is dit een atypische grauburgunder met kenmerken van een vegetale silvaner. Maar dat maakt panellid BL niet minder blij: “Dít is wat ik zoek in een wijn, mooi bij forel met zout, buikspek, of asperges.”

 

© 2020 - 2025 Erasmus Wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.