Weingut Lämmlin-Schindler, Mauchen Gutedel trocken 2022
De Gutedel 2022 van VDP.Weingut Lämmlin-Schindler (Markgräflerland, Baden) kleurt bleekgoudgeel in het glas, waarbij nog een zweempje groen valt te ontdekken. In het oog springt de lichte mousse, ontstaan tijdens de tamelijk lange rijping op de gistcellen. De neus is bescheiden, met een fris aroma van witte perzik, groene appel, peer, koriander ook, plus ondertonen van pomerans en een heel licht amandelboeket. Een zekere bloemigheid valt eveneens te ontdekken, acacia naar onze inschatting.
In de mond treffen we op flink wat zuren, maar die komen niet scherp over. Sterker nog, de gutedel is soepel en toegankelijk, mild bijna, met een mooie structuur en fruitigheid, een wijn met een klein bittertje en chardonnay-achtige, we durven het woord haast niet te gebruiken, 'vettigheid' - een zeer positieve kwalificatie hier. Levendige volheid. Kijk, daar houden we nou van! Deze VDP.Ortswein is biologisch, met 11,5% alcohol, 5,7 g/l totale zuren en 0,8 g/l restsuiker.
Naast Markgräflerland is gutedel (chasselas, fendant) vooral in Zwitserland een veel aangebouwd druivenras en zeer geliefd als begeleider van onder meer aspergegerechten, raclette, Zwitsers fondue en zwaardvis. Het ras zelf is vrij neutraal qua smaak, waardoor het een ideale druif is om een bepaald terroir (kloon, bodem, microklimaat, ligging, hand van de wijnmaker) mee tot uitdrukking te brengen.
Veel consumenten denken dat gutedel jong gedronken moet worden, maar dat is zeker geen wet van Meden en Perzen. Zo kreeg een gutedel uit het oogstjaar 1990 onlangs 96,5 punten van een internationale vakjury, het op één na beste cijfer ooit.
Harold Hamersma is ook blij verrast:
'Wie had gedacht dat zo’n simpele druif zo sjiek kon smaken? Druif chasselas heet in het Duits dan wel gutedel, maar volgens z’n geloofsbrieven is hij dat allerminst. Integendeel. De onderste regionen van het druivenproletariaat, deze oude Zwitserse druif. Hij wordt ook wel gebruikt om te eten. Lager kun je als wijndruif niet zinken. Toch weet een enkele wijnboer, zoals Schoffit in de Elzas, er fijne wijn van te maken.
Hier bij Lämmlin Schindler zijn ze reuze serieus met bio bezig en dan gaat die gutedel zich zowaar wat edel presenteren. Druiven met de dauw erop, witlof zo uit de grond, de knisper, de kraak, groene kruiden, kittige zuren. Zin in Schindler.'
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Soort | Wit |
Alcoholpercentage | 11,5% |
Druivenras | Gutedel |
Smaakstijl | Wit - soepel en elegant |