Weingärtnerei Carl Drautz & Kinder, FB16 Fumé Blanc 2016
Fumé blanc is sauvignon blanc die op een bijzondere manier gemaakt is. Het is aan de Amerikaanse wijnbouwpionier Robert Mondavi te danken dat de naam überhaupt bestaat. Eind jaren zestig is sauvignon blanc helemaal niet populair in de Verenigde Staten, dus verzint Mondavi een oplossing. Met een verwijzing naar de licht-rokerige en mineraalrijke Pouilly-Fumé wijnen (Loire) verandert hij de naam in ‘fumé blanc’ en, hopla, het probleem is verdwenen: iedereen gek op sauvignon blanc!
Wel is het zo dat Mondavi ook wat draait aan het aromawiel: hij maakt de stuivende aroma’s van de sauvignon blanc wat beschaafder door de wijnen op barrique-vaten te laten rijpen. Deze houtinvloed is nodig om het natuurlijke, rokerige karakter van de Loire-wijnen na te bootsen. Het geeft de wijn bovendien meer body en een plezieriger mondgevoel: in plaats van de staalachtige mineraliteit krijgt de wijn een zacht-romig karakter met lichte hout- en geroosterde aroma’s. Overigens is fumé blanc een bepaalde stijl, meer dan een wijn die aan een enkel druivenras gebonden is.
Hoe het ook zij, de fumé blanc van sauvignon blanc vindt zijn weg naar Duitsland, waar de stijl als eerste door Richard Drautz, trendsetter met vooruitziende blik en de pa van de huidige wijnmaker Markus Drautz, wordt opgepikt en nagebootst. En hoe! De zeer succesvolle, op sterk getoaste barriques opgevoede HADES-wijnen vormen inmiddels het handelsmerk van Weingut Drautz-Able. Maar in 2016 maakt Markus ook een ‘echte’ en uiterst fraaie fumé blanc, de FB16, een ‘orange wine’ die hij via Weingärtnerei Carl Drautz & Kinder als Schwäbische Landwein op de markt brengt.
De orange wine heeft ook een ‘orange nose’: tannine, rook, vuursteen, thee, lichte fruit-kruidige aroma’s, maar geen herkenbaar fruit. De wijn heeft dan ook koude schilweking ondergaan, een proces dat normaliter is voorbehouden aan rode en rosé wijnen, en na de vergisting heeft hij nog een jaar op de volle gisten gelegen, in barriques dus. En of dat nog niet genoeg is, is de fumé vervolgens ongefilterd en ongeklaard op de fles gegaan. Tsja, dan krijg je wel structuur, veel structuur. De wijn is mondvullend, helder en koel, maar ook romig-rokerig. Opnieuw thee, sinaasappelzeste, goed aanwezige zuren, licht fenolisch ook, maar passend en gewenst. Geen wijnfout! Deze fumé blanc is werkelijk uniek en zeer fijnbesnaard.
Een half uur van tevoren ‘sturzkaraffieren’, dat wil zeggen: de inhoud van de fles uitschenken in een karaf en daarna weer terug op de fles doen, waarbij alles wordt meegenomen. Dit zorgt voor een ware smaakexplosie. Te drinken tot minstens 2028.
Riesling Fellow Albert de Jong schrijft in Jéroboam Wijnmagazine: "Oud-goud en lijkt ... op een troebel fust-monster. De helft van het geoogste druivensap is op het druivenpulp vergist en de rest traditioneel. In de geur ruikt men laurierdrop, sinaasappel, citrusschillen, perzik, abrikoos en dit alles doet zijdeachtig aan. De smaak is heel jong en peperig droog met veel materie waarin een zalvende toon zit. De finale is lang, knapperig en droog. Ik zou dit graag eens over een jaar of tien terugproeven."
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Soort | Wit |
Alcoholpercentage | 12,0% |
Druivenras | Sauvignon Blanc |
Smaakstijl | Wit - soepel en elegant |