Weingut Drautz-Able, Lemberger trocken HADES 2015
“Zó vanuit de barriquekelder in uw glas,” zegt Markus glimlachend. Maar daarbij moet aangetekend worden dat hij een ruimer tijdsbegrip heeft dan de meesten van ons. Deze complexe rode wijn is namelijk goed drie jaar uitgebouwd op kleine barriques (228 liter vaten) en pas in 2019 op de fles gekomen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en de HADES-lemberger is in de verkoop, nog steeds zo fris als een hoentje. Anders gezegd: om écht van de wijn te kunnen genieten, heeft hij lucht nodig en dit krijgt de lemberger door hem te ‘sturzkaraffieren’ – de fles uitschenken in een karaf, vervolgens alles weer terug op de fles doen en hem tenslotte een half uurtje geopend laten staan. Voilá. Dan krijgen we een rijke, krachtige rode wijn die met aroma’s van rijpe donkere kersen, pruimen, wilde bessen en chocolade, met fijne, welhaast notige houttonen en zachte tannines is doorspekt. Een wijn die niet alleen perfect past bij wild, stoofvlees of rund, maar ook een prima begeleider is van oude kazen.
Lemberger is waarschijnlijk afkomstig uit Oostenrijk, alwaar hij ‘Blaufränkisch’ wordt genoemd. In Hongarije heet hij ‘Kékfrankos’, hetgeen een vertaling is van blaufränkisch. Ook in landen als Tsjechië en Slovenië staat hij aangepland en we hebben hier dus met een typisch Centraal-Europese druif te doen. Daarbij is het Heilbronn van Weingut Drautz-Able zo ongeveer de meest westerlijke punt waar hij nog groeit – enkele Duitse emigranten naar de Verenigde Staten daargelaten. Bij Markus Drautz staat de lemberger in de Heilbronner Stiftsberg op een bodem van Gipskeuper, een bonte, voornamelijk roodachtige kleisteen met lagen gips, anhydriet (de ongehydrateerde variant van gips) en steenzout.
Het mooie van de lemberger is dat het enerzijds de kracht van een Bordeauxse cabernet sauvignon bezit en anderzijds de elegantie van een Bourgondische pinot noir. Hierdoor is de druif veelzijdig ‘maakbaar’, van elegant-slank en relatief snel drinkbaar tot krachtig-tanninerijk met behoefte aan jaren kelderrijping. Markus maakt vooral wijnen waarvoor wijngenieters meer geduld moeten opbrengen. Dit geldt zeker voor de HADES-lemberger, gekenmerkt door het gebruik van Franse (of op zijn minst in Frankrijk gemaakte) eikenhouten barriques van in dit geval 228 liter (daarmee weten we meteen dat ze uit de Bourgogne stammen, want Bordeaux-wijnen liggen in vaten van 225 liter). Het gebeurt overigens regelmatig dat het hout dat voor deze barriques nodig is, uit Duitsland komt.
Anders dan zijn pa vroeger gebruikt Markus nog maar 15% nieuwe barriques voor zijn lemberger HADES. De wijn blijft ongeveer drieëneenhalf jaar op het vat en daarna (na het bottelen) nog drie, vier jaar op de fles vóórdat hij in de verkoop gaat. Uiteindelijk is de rijping op vat níet bedoeld om bepaalde houtaroma’s aan de wijn mee te geven (zoals bij Markus’ vader nog het geval was), maar om de reeds in de wijn aanwezige aroma’s tot een hoger expressieniveau te brengen en de wijn een grotere stabiliteit mee te geven. De tijd op de fles is bedoeld om de wijn tot rust te laten komen, nog wat verder te laten ‘ouderen’ en hem volledig in balans en geïntegreerd op de markt te kunnen brengen. En dan hebben we in het glas deze krachtige, donkerrode wijn uit 2015; al zeven jaar ‘oud’ en eigenlijk nog piepjong...
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
Soort | Wit |
Alcoholpercentage | 12,5% |
Druivenras | Lemberger |
Smaakstijl | Rood - rijk en vol |